Havaların sıcak seyretmeye başladığı dönemlerde ortaya çıkan Salmonella
bakterisi gıda zehirlenmelerine yol açan ve kırmızı ete göre
beyaz ette yani tavuk etinde çok daha fazla rastlanan bir bakteri çeşidi. İshal
bulantı ve kusma gibi belirtilerle kendini gösteren Salmonella bakterisine
maruz kalan kişilerde gıda zehirlenmesi bulguları hızla ortaya çıkar ve acilen
tedavi gerektirir. Son derece hızlı bir şekilde üreme yeteneğine sahip
bakterinin bulunduğu yerlerin steril edilmesi şarttır. Özellikle tavuk eti gibi
çabuk bozulabilen bir et türünün mutlaka soğuk zincir altında tutulması ve nakil sırasında aynı şekilde soğuk zincir içerisinde bir yerden bir yere ulaştırılması gerekiyor.
Salmonella Bakterisi Yaklaşan Yaz Ayları İle Daha Sık Görülebilir
Her
zaman olduğu gibi hijyenin ikinci planda olması Salmonella bakterisinin
uygun ortamlarda üremesi gıdalar yoluyla insan vücuduna geçerek hastalık
yapmasına sebep oluyor. Kullanılan gıda malzemelerinde Salmonella bakterisi gibi
aynı zamanda bulunabilen diğer bakteri ve virüslerden korunmanın hijyenden
başka bir yolla kurtulmak mümkün değil. Özellikle toplu olarak yemeklerin
pişirildiği mutfakların gıdaların tazeliği ve sağlık koşullarına uygunluğunun
yanı sıra hijyen ve temizlik şartlarına son derece riayet etmeleri gerekir. Bu nedenle özellikle beyaz et tüketirken son kullanım tarihine dikkat etmek son derece yararlı bir davranış olacaktır. Ayrıca salmonella bakterisinden korunmak istiyorsanız tavuğun kokusu mutlaka sizi yönlendirecektir. Paket açıldıktan beş dakika içinde kokusundan tavuğun bayat olup olmadığını anlamanız mümkündür.
Yorumlar
Yorum Gönder
Merhabalar. Değerli yorumlarınız sayfamıza güç katacaktır. Teşekkürler